– De fleste jenter menser jo, det er stress

Herborg Kolbeinshavn (18) husker tilbake på hvor ekstremt flaut det var da hun fikk mensen på barneskolen. Nå mener hun at bind og tamponger burde vært gratis på skolen, og hun har allerede fått gjennomslag i Vestland fylke.

– Det er jo ikke lagt opp til at jenter skal ha mensen på skolen, det er spesielt flaut for de yngste. Du kan ikke først rable rundt i sekken etter en tampong og så gå på do midt i timen, sier Herborg.

Gutter stemte imot

18-åringen er aktiv i ungdomsrådet i hjemkommunen sin Austevoll, og deltok på fylkestinget for ungdom i 2021. Der tok hun mot til seg og fremmet et forslag om gratis bind og tamponger på videregående skoler i Vestland.

– Da det ble innført i Skottland tenkte jeg at det burde vi få til her og. Jeg var ganske nervøs da jeg fremmet forslaget, da de andre som sitter der er ganske “rutta”. Det var noen som stemte mot, men bare gutter, forteller hun.

Herborg tror guttene som stemte mot forslaget ikke helt så det som nødvendig, eller at de mente det kostet for mye penger. Men flertallet mente det var et godt tiltak og ungdommens fylkesting valgte å jobbe videre med forslaget. Til slutt fikk de gjennomslag i Fylkestinget, som innvilget 1 million kroner.

“Har du mensen, eller?” 

Selv om det kan være kjipt å ha mensen på videregående, mener Herborg at det ofte er enda verre for de yngre jentene.

– På ungdomsskolen kunne man ikke si at man hadde mensen fordi det er så tabubelagt. Om man hadde en dårlig dag kunne guttene si sånn “har du mensen, eller?”. Det er jo en ukultur, sier Herborg.

Men mens jentene lånte bind og tamponger av hverandre på ungdomsskolen, ble mensen en ordentlig knipe på barneskolen:

– På barneskolen var mensen ekstremt flaut. Jeg fikk det ganske tidlig, og hadde ikke noe bind. Ingen av venninnene mine  hadde det heller, fordi de ikke hadde fått mensen ennå. Jeg tror ikke helsesøster var på skolen, og jeg måtte spørre flere lærere for å få tak i. Det er virkelig ikke kult å måtte spørre, forteller Herborg.

Ungdom vil ha endring

Herborg er sikker på at vi nå kommer til å se en endring i holdningene til mensen, takket være alle initiativene blant ungdom. I tillegg er det et stort pluss at en aktør som KIWI nå også kommer på banen. 

– Jeg tror de voksne trenger en påminnelse om hvorfor bind og tamponger er noe det bør brukes penger på. Jeg tror mange har glemt hvordan det var da de gikk på skolen. 

Herborg mener  vi må snakke enda mer om mensen skal vi klare å bryte tabuene, samtidig som hun tror at mer synlige bind og tamponger på skolene kan gjøre det enklere for unge jenter.

– Når bind og tamponger er på plass på de videregående skolene i Vestland, bør de være like synlige som dopapir!

Herborg bor på hybel, og syns det er kjipt å måtte bruke penger på bind og tamponger, derfor er hun glad for at det å blir gratis mens hun er på skolen.

Det er synd at mensen blir sett på som djevelen, egentlig er det jo også noe fint, selv om det er digg når man er ferdig med det. Det er noe vi jenter har til felles.