– Det er verdt å investere i kvinner

Kristiane Aateigen bruker daglig sin plattform til å fremme kvinnehelse. Nå stiller hun seg bak Skolekravet, og håper vi snart ser handling fra myndighetene.

– Som ung hadde jeg ikke nok kunnskap om egen syklus, og det tok meg mange år å venne meg til det å ha mensen, forteller Aateigen. – Det har ført til mange vonde minner, noe jeg tror alle jenter kan kjenne seg igjen i. På ungdomsskolen blødde jeg gjennom i en historietime, hele stolen var dekket av blod. Jeg ble sittende urørlig til absolutt alle hadde forlatt klasserommet. Slike situasjoner kunne vært unngått dersom vi hadde enkel tilgang på bind og tamponger på skolene. 

Aateigen, bedre kjent som “Snillegucci” på Instagram, har markert seg som blogger og influencer de siste årene. Hun er tydelig på at Skolekravet vil ha stor innvirkning på unge jenters liv.

– Dette initiativet er så utrolig viktig for likestilling, kvinnehelse, samfunnet og for meg personlig. Det fremmer dialogen rundt mensen, og viser unge at de voksne bryr seg. Dersom det offentlige hadde støttet et slikt tiltak ville det sendt et tydelig budskap om at kvinnehelse er viktig og må på agendaen, og at det er verdt å investere i kvinner. Da jeg trengte informasjon om mensen var det et hemmelig, tabubelagt og ensomt tema. Åpenhet og enkel tilgang på bind og tamponger vil gjøre det mye enklere for unge som vokser opp i dag.

Kvinnehelse er også helse

I fjor bidro Aateigen til å sette endometriose på agendaen i Norge – en sykdom som kan gi kraftige smerter særlig i tiden rundt menstruasjon. Hennes åpenhet om kvinnehelse gjør at mange unge henvender seg til henne.

– Mange skriver til meg om sine utfordringer, og det er tydelig at kvinnehelse kan være både vondt og ensomt å skulle takle på egenhånd. Det er forventet at vi kvinner skal håndtere blødninger, smerter og andre plager selv, men dette angår oss alle. Kvinnehelse er også helse, og bør få mer oppmerksomhet. 

De fleste har ubehagelige opplevelser med mensen

I en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse i desember 2021, svarte over tre av fire jenter i alderen 16 til 24 år at de hadde opplevd ubehagelige situasjoner på skolen som følge av manglende tilgang på bind eller tamponger.

Aateigen mener at enkel tilgang på bind og tamponger vil ha en stor effekt på unge jenters liv, men at det også vil kunne bidra til bedre underlivshelse for kvinner. 

– Dette vil revolusjonere liv. Spesielt for de som ikke har tilgang på bind og tamponger i hjemmet, de som ikke tør spørre foreldre og de som har et større forbruk av intimprodukter på grunn av tilstander som endometriose. Det kan også føre til bedre underlivshelse, dersom det gjør at vi jenter skifter produktene så ofte som vi egentlig burde, avslutter Aateigen.