– Dette er jo løsningen på problemet!

Ungdomsskolelærer Kristin Bjørvik tror at gratis bind og tamponger på skolen vil bidra til å skape trygghet i unge jenters hverdag. Nå gir hun sin støtte til Skolekravet.

– Å bli spurt av elever om bind eller tamponger er hverdagskost for oss som er lærere i ungdomsskolen, forteller Bjørvik, som er lærer ved Blussuvoll ungdomsskole i Trondheim. 

– Det kan handle om første menstruasjon eller at de har blødd igjennom. Tenåringer synes nok det er ubehagelig nok å ha mensen i utgangspunktet, men når de i tillegg må spørre en lærer om bind blir situasjonen enda mer stressende for dem.

Ville gjort skolehverdagen tryggere

I en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse forteller 77 prosent av jenter i alderen 16-24 at de har opplevd ubehagelige situasjoner på skolen fordi de ikke har hatt tilgang på bind eller tamponger. Bjørvik kjenner seg igjen:

– Det er ikke gitt at tenåringene har en god relasjon til lærerne sine, og ungdomstiden er en ukomfortabel periode for veldig mange. Dersom bind og tamponger hadde vært tilgjengelig på toalettene ville vi tatt vekk noe av det som gjør livet tøft for dem, og gjort skoledagen tryggere.

På Blussuvoll ungdomsskole har lærerne tilgang på bind og tamponger som de kan dele ut til elevene. Men Bjørvik er tydelig på at det kunne vært håndtert smidigere.

– Først må man på toalettet for å sjekke, deretter må man oppsøke en lærer for å få bind eller tampong. Og så må man tilbake på toalettet igjen. Alt dette mens man egentlig skulle deltatt i klasseromsundervisning. Det blir mange barrierer for en tenåring, sier Bjørvik.

Viktig symbolverdi

I tillegg til at bind og tamponger på toalettene ville løse et praktisk problem, mener Bjørvik det ville være et tydelig budskap om at man prioriterer kvinnehelse.

– Dersom denne ordningen kommer på plass, vil det normalisere det å ha mensen. Om man som tenåring ser at alle offentlige skoler har bind og tamponger tilgjengelig, så forteller det dem at noen ser dem og har tenkt på dem, forteller Bjørvik. – En slik liten dispenser blir et symbol på at mensen er normalt, og det sier så mye. Halvparten av verdens befolkning blør, og endelig skal vi også bli sett, avslutter ungdomsskolelæreren.