– Et hode fullt av bekymringer fungerer dårligere på skolen

En av tingene det er lett å stresse over er mensen, derfor støtter psykolog Maria Jones Skolekravet om gratis bind og tamponger på norske skoler.

Ungdomstiden er strevsom for mange, og i følge en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse forteller halvparten av ungdommene at de bekymrer seg mye på jevnlig basis.

– Vi har det alle bedre når vi ikke går rundt og uroer oss over ting. Selv om det ikke bør være sånn, kan redselen for å blø igjennom være noe man kjenner på. Det er selvsagt slitsomt og tar opp masse kapasitet, sier psykolog Maria Jones.

Mensen kan gå ut over skolen

Jones, som blant annet arbeider med ungdom, forklarer at ungdomstiden er en utfordrende tid for de fleste.

– Det er en tid der man er i en voldsom utvikling, kroppen er i massiv endring og det er mye å tenke på. Man baler med identitetsspørsmål, og det er så viktig å høre til og å være en del av et felleskap. Derfor blir det ekstra ubehagelig med ting som kan være litt flaut.

Ifølge Ungdata-undersøkelsen fra 2021 bekymrer nesten halvparten av unge seg på jevnlig basis, og om lag 40 prosent av jentene opplever mye press.

– Det er særlig jenter som ofte har bekymringstanker. Mensen blir en ting oppå alt det andre, samtidig som vi vet at et hode fullt av bekymringer er et hode som fungerer dårligere på skolen, sier Jones.

Bind og tamponger kan fjerne en bekymring

Selv om mange nok kunne fått bind eller tamponger dersom de spurte en lærer, forklarer Jones at ikke alle ungdommer har en slik relasjon til sine lærere. 

– Jeg tror gratis bind og tamponger på toalettet vil fjerne en bekymring, og for noen en stor bekymring, sier Jones.

Hun berømmer ungdommen som allerede har gått i bresjen for forslaget, samtidig som hun understreker at dette ikke er de unges ansvar alene. 

 – Ungdom er nok mer bevisste i dag, og står derfor mer på kravene, forteller Jones. – Samtidig må dette løftes opp i samfunnet generelt.

Hun tror at Skolekravet, som blir støttet av store aktører som KIWI og UNICEF, vil være med på å gjøre det lettere å snakke om mensen. 

– Jeg har tro på å løfte frem jente- og kvinnehelse. Både for å gjøre det mindre flaut å snakke om, men også for å få til samfunnsendring, avslutter Jones.