Facts, hacks og monsterblødninger
Da Silje Sirnes Winje fikk høre hennes egne TikTok-følgeres mensenhistorier, bestemte hun seg for å ta dem på alvor. – Jeg vil normalisere mensen, og snakke om det på en engasjerende og underholdene måte.
Silje liker å snakke om ting. Det har skaffet henne over 61 000 følgere på TikTok, samt tittelen forfatter. Temaene Silje snakker om i sosiale medier dekker bredt, men særlig ett tema har lagt seg tett til hjertet hennes de siste årene: mensen.
Det hele startet gjennom en eksplosiv kombinasjon: en stor følgerskare og gjenkjennelig innhold om blant annet mensen. Deretter rant det snart inn historier fra folk som kjente seg igjen, og som hadde egne erfaringer å dele. Særlig én historie husker Silje godt.
– En av meldingene var fra en niåring. Hun fortalte at hun nylig hadde fått mensen, og opplevde det som både skremmende og utfordrende.
Da Silje omsider forsto hvor mye engasjementet temaet vekte, tok det ikke lang tid før hun var på ballen.
– Tweens (barn mellom 10 og 13 år, det vil si de som verken er barn eller tenåringer) som får mensen, mangler informasjon tilpasset deres alder. Derfor fikk jeg lyst til å lage noe om menstruasjon som er tilpasset dem også.
Slik ble Siljes første mensenbok til, en bulletjournal, med blant annet historier fra kjente fjes som toppdrettsutøvere, skuespillere og influencere.
– Ved å vise frem gode og ulike forbilder for de de unge, som deler sine historier og erfaringer rundt mensen, blir det kanskje litt lettere for folk å leve med og å snakke om det.
Siden boken ble lansert har arbeidet resultert i et samarbeid med Sanitetskvinnene om TV- og undervisningsserien «Min M», samt det nyeste tilskuddet som ble lansert 8. mars 2022: den ultimate temaboka «Alt om mensen».
«Monsterblødning»
I arbeidet med TV- og undervisningsserien «Min M» ble det gjennomført en undersøkelse av det uavhengige markedsanalysebyrået Opinion. Undersøkelsen viste særlig to viktige ting: mange kjenner på skam knyttet til mens, og det er et stort kunnskapshull når det kommer til mensen blant unge.
– Mensenskam er en kompleks problematikk, men jeg håper at boka kan bidra til å skape dialog mellom foreldre og unge.
Det vil hun gjøre gjennom informasjon, «hacks og facts» og historier fra kjente ansikter.
– Mensen angår oss alle! Målet med boka er skape rom for dialog mellom tweens, ungdommer og foreldre, slik at det blir lettere å snakke om for alle. Jeg ville gjøre mensen mer normalt og morsomt.
For det er ingen hemmelighet at menstruasjon kan være krevende, særlig for dem som får smerter og store blødninger. I boken forteller TikToker og artist Emma Westgaard Schneider åpenhjertig om sin opplevelse med det hun kaller «monsterblødninger».
– Sliter en som Emma med kraftige blødninger og uregelmessig menstruasjon, kan dette skape ekstra store bekymringer for de yngste og mest uerfarne, men det er viktig å få frem alle typer erfaringer. Flere av profilene kunne fortelle om såre opplevelser fra skoletiden hvor de hadde blødd igjennom uten å ha de nødvendige hygieneproduktene tilgjengelig, forteller Silje.
Men historiene er varierte, og i boka finnes også folk som synes mensen ikke er en utfordring.
– Et viktig aspekt for meg er også å vise hvor ulikt folk opplever mensen. Alt fra folk med vanvittige blødninger, til dem som synes at det å forholde seg til mensen er naturlig og helt greit.
Lukka rom
Dessverre er det én ting som går igjen i historiene Silje har fått høre; skam.
– Selv voksne jeg har snakket med sier at de gjemmer tampongen i genserermet eller lomma når de skal på toalettet, forteller hun.
– Tusenkronersspørsmålet – hvorfor er det skambelagt?
– Menstruasjon er gjerne noe man snakker om i små rom, med en mor eller søster, eller venninnegjengen. Det er dessuten et samtaleemne bror, far eller guttevenner ofte ikke er en del av, som bidrar til følelsen av at det er noe man ikke snakker åpent om.
Det kan få store konsekvenser, mener Silje.
– Vi må snakke mer om mensen og kvinnehelse. Så lenge man ikke løfter temaet opp i den offentlige samtalen, blir det heller ikke et prioritert forskningstema, som jo får dramatiske konsekvenser. I Norge tar det eksempelvis syv år i snitt fra det begynner å utvikle seg, til en kvinne med endometriose får stilt diagnosen. Tenk det!
Til tross, Silje har stor tro på at den røde bølgen som skyller over landet vil få positive ringvirkninger. Hun forteller at på et skolebibliotek hun har fått tilsendt et bilde av, er boken hennes stilt ut ved siden av en skål med gratis bind og tamponger.
– Slike initiativ bidrar til synliggjøring og ufarliggjøring, men gjør også det praktiske rundt menstruasjon mindre komplisert. Det handler om å ta kontrollen over mensen, og ikke la mensen ha kontrollen. Har du produktene du trenger tilgjengelig, har du mer kontroll på din egen menstruasjon.