Feministisk Initiativ støtter Skolekravet, og håper på ringvirkninger

Feministisk Initiativ kaller seg «partiet som setter kvinner og jenter først». De ønsker større fokus på kvinnehelse og å bli kvitt skam rundt mensen. Feministisk Initiativ mener at gratis tamponger og bind i skolen er et steg i riktig retning.

Feministisk Initiativ kaller seg «partiet som setter kvinner og jenter først». De ønsker større fokus på kvinnehelse og å bli kvitt skam rundt mensen. Feministisk Initiativ mener at gratis tamponger og bind i skolen er et steg i riktig retning.

– Mensen kan komme plutselig, og man er ikke alltid forberedt. Hvis man kjenner at man har begynt å blø, men ikke får gå fra timen eller mangler bind, blir det et problem, det forteller Jannicke Unsgaard, styremedlem i Feministisk Initiativ og faglærer for 8.-10. klasse.

Som lærer har hun førstehåndserfaring med at elever spør etter bind, gjerne hviskende, fordi de ikke har selv og føler skam ved å snakke høyt om det. Derfor er Jannicke stor tilhenger av det nystartede initiativet Skolekravet, som jobber for at elever og studenter skal ha tilgang på gratis bind og tamponger på skolen eller studiestedet sitt.

– Å vite at man har det man trenger tilgjengelig, når man trenger det, vil være en stor lettelse for mange. Jeg skjønner at elevene fort mister fokus når de konstant er bekymret for å blø gjennom buksen under undervisningen. Alle elever bør få gå gjennom skolehverdagen uten å legge en plan for hvordan man skal få tak i et bind om man uforberedt får menstruasjon.

Initiativ som engasjerer

I løpet av noen få uker har over 3300 personer delt sin historie på Skolekravet.no. Historiene forteller blant annet om elever som plutselig har begynt å blø, og som har fått ugyldig fravær fordi de måtte dra hjem og hente tamponger. Noen forteller også at de risikerer lavere karakterer på grunn av fravær knyttet til menstruasjon og menssmerter. 

– Hvorfor tror du temaet engasjerer?

– Fordi vi vet at det er et behov. Vi har alle møtt den plutselige blødningen, vært tomme for bind og kjent på følelsen ved å måtte forholde seg til det.

En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Skolekravet, viser at 77 prosent av jenter mellom 16 og 24 år har opplevd ubehagelige situasjoner som følge av manglende bind og tamponger på skolen eller studiestedet. I tillegg synes 31 prosent av menstruerende jenter under 25 år at det er flaut å kjøpe bind og tamponger. Det utgjør også en stor utgift for mange, noe Jannicke også trekker frem som enda et argument for å støtte gratis bind og tamponger på norske skoler.

– Gutta tror kanskje at vi blør bitte litte grann, som å stikke seg i fingeren, men det er det ikke. Det er mengder. Og det er ikke i ny og ne, det er tolv ganger i året i gjennomsnitt – gjerne med små mellomblødninger, sier Jannicke.

Håper på ringvirkninger

Historiene på Skolekravet.no er mange, men noen hendelser går igjen. Særlig forteller jenter om ubehagelige opplevelser fordi de føler på skam og mangel på forståelse. Noen forteller at de synes dusjing etter gymmen er en utfordring, og noen at de ikke har fått forlate eksamenslokalet til tross for at de har blødd gjennom. Jannicke har selv observert problemstillingen og sett jenter som føler på sterk ydmykelse på skolen, og håper at tilgjengeliggjøring kan bidra til å fjerne tabuet rundt menstruasjon.

– Kanskje dette gjør at vi kan trekke temaet mer inn i det faglige. At vi for eksempel i større grad begynner å snakke om menstruasjon og kvinnekroppen i seksualundervisningen, og om menstruasjon i ulike land i KRLE-faget (kristendom, religion, livssyn og etikk). Det er også viktig at guttene får informasjon om mensen, og at jentene ikke blir tatt til side når akkurat dette blir samtaleemne. Jo mer fokus det blir på at mensen er en del av livet for halvparten av jordas befolkning, jo mindre tabu blir det, mener Jannicke.

– Det er klart det er en terskel for å spørre administrasjonen på skolen eller læreren sin etter bind, og når de først gjør det, hvisker de, fordi mensen er skambelagt. Det må endres, og Skolekravet er et steg i riktig retning.