Hadikha ble nektet å komme på skolen når hun har mensen
Skam og mangel på nødvendige sanitærprodukter preger skolehverdagen til Hadikha (18) og millioner av andre rundt om i verden.
Foto: UNICEF
I Norge snakkes det relativt åpent om menstruasjon, og tilgangen på sanitærprodukter er god. Men slik er det ikke overalt. Millioner av jenter, kvinner, transkjønnede og ikke-binære personer verden over kan av ulike grunner ikke håndtere menstruasjonen sin på en verdig måte. Alt fra mensenfattigdom, hvor man ikke har råd til nødvendige sanitærprodukter knyttet til menstruasjon, til mensenskam, der man på grunn av kulturelle og sosiale normer for eksempel blir forvist til å sove utendørs når man menstruerer.
18 år gamle Hadikha er en av dem som har kjent problematikken på kroppen. Hennes store drøm er å bli sykepleier, men mangel på bind og tamponger har gjort at hun har måtte være hjemme fra skolen flere dager i måneden. Ifølge UNICEF er mangel på nødvendig menstruasjonsprodukter en avgjørende faktor for om man dropper ut av skolen eller ikke.
– Før kjøpte bestemoren min bind til meg, men som oftest hadde jeg det ikke fordi vi ikke hadde råd, forteller hun.
Verdig menstruasjon
Hadikha har tilbrakt livet på flukt fra Den sentralafrikanske republikken, men bor nå i Tsjad sammen med bestemoren sin. Hun forteller at bestemoren har gjort det hun kan for at Hadikha skal få nødvendige sanitærprodukter, men at produktene er dyre, og derfor har mat og husly måttet komme først.
Andre UNICEF har snakket med forteller at de ikke visste hva mensen var før de selv fikk det, og derfor trodde de var døende da de begynte å blø. I noen kulturer tror man dessuten at dersom man er kontakt med en menstruerende person, kan man selv dø. Slik misinformasjon, og mangel på nødvendige, og ofte dyre produkter, er eksempler på ting som kan føre til både fysiske og psykiske problemer som holder menstruerende utenfor samfunnet.
UNICEFs pågående kampanje skal kjempe for en verdig menstruasjon for alle. Det gjør de ved å jobbe for å sikre skoler tilgang på rennende vann og rene og sikre toaletter, tilgang på bind og tamponger, samt god informasjon om menstruasjon som kan svekke skadelige myter og tabuer.
I Hadikhas tilfelle kom hjelpen i form av en verdighetspakke, som inneholder blant annet vaskbare bind. Det gjør at Hadikha kan gå på skolen, også de dagene i måneden hun har menstruasjon.
Om du vil gi Hadikha og andre som henne tilgang på skolegangen og livet de fortjener, kan du gi din støtte ved å vippse et valgfritt beløp til 724813. For 55 kroner vil fem vaskbarebind sikre skolegangen til en person i et helt år.
KIWI er stolt signaturpartner av UNICEFs kampanje, og det er også mulig å donere Trumf-bonus til sårbare personer som Hadikha. Logg inn på din konto og doner din Trumf-bonus her.
Takk for at du bryr deg.