– Mensen og skammen skal ikke kontrollere oss

Helle Sofie Sagøy, badmintonspiller og medarbeider i KIWI tror at alt som er mer synlig blir mindre tabubelagt, og håper Skolekravet kan bidra til å normalisere mensen.

Helle Sofie Sagøy er aktiv badmintonspiller, og deltok i høst i de paralympiske lekene i Tokyo. Hun satser nå videre på idrettskarrieren kombinert med studier og jobb som tilkallingsvikar på KIWI Torvet i Kristiansand.

– Dette er absolutt en sak jeg engasjerer meg i. En undersøkelse viser at 77 prosent av jenter under 25 år har opplevd ubehagelige situasjoner på grunn av manglende tilgang til bind og tamponger, og jeg kjenner meg så godt igjen. Jeg har selv opplevd ubehagelige situasjoner, og det skal ikke være nødvendig å føle det slik, sier hun.

Normaliserer mensen

Helle Sofie tror Skolekravet vil bidra til å redusere antall jenter som opplever ubehagelige situasjoner, og hun håper aksjonen vil resultere i at norske myndigheter innfører gratis bind og tamponger på offentlige skoler og læresteder.

– Mange gruer seg til å gå på skolen når mensen nærmer seg. Mange drar også fra skolen når de oppdager mensen, enten fordi de ikke har bind eller tamponger tilgjengelig, på grunn av ubehag eller av frykt for å blø igjennom. Bind og tamponger bør være lett tilgjengelig, for alt som er mer synlig blir mindre tabubelagt, sier Helle Sofie.

Hun håper Skolekravet vil være med på å normalisere mensen.

– Samfunnet bør være mer tilrettelagt for at jenter har det utstyret de trenger når de trenger det. Det er nødvendig for at vi jenter skal kunne kontrollere mensen i stedet for at mensen og skammen kontrollerer oss, mener hun.

– Det er viktig at noen våger å gå i front og bane vei, og det at KIWI gjør dette er fantastisk, avslutter Helle Sofie.