Michelles vei til mens-endring

Først satt hun gratis bind og tamponger på dagsordenen i nasjonale medier. Så tok hun kravet til sin egen skole. Les hvordan Michelle gikk frem for å gjøre mensprodukter gratis på skolen hennes.

I februar i år skrev Michelle Ogunde (18) et leserinnlegg hvor hun spurte “Hva gjør du når du får mensen på skolen?”. Hun argumenterte også for Skolekravet og gratis bind og tamponger på skolen. Innlegget ble publisert på VGs nettavis, Snapchat og TikTok. TikToken har engasjert! Over 24 000 personer har likt den, og den har over 185 000 visninger. 

Kommentarfeltet er trist, men ikke overraskende. “Jeg dro hjem fra skolen”, skriver mange. “Jeg fikk ikke dra hjem, så jeg måtte sitte med jakken rundt livet resten av dagen”, skriver ei jente. Dette er gjengangere blant de 4000 historiene som er delt med oss her på nettsiden til Skolekravet.

Viktig støtte

Som Skolekravet-ambassadør og tidligere skoleelev ved Ski videregående skole, ville Michelle også forsøke å få gjennomslag for Skolekravet på sin egen skole. Den 8. mars, på selveste kvinnedagen, sendte hun en melding til skolens helsesykepleier. 

– I meldingen la jeg ved en lenke til leserinnlegget, og spurte om hennes tanker rundt å gjøre gratis bind og tamponger tilgjengelig på skoletoalettene. Dagen etter tikket det inn et svar fra helsesykepleieren. Hun støttet meg, og synes absolutt at det burde være gratis, sier Michelle. 

Det ga Michelle mot til å kontakte skoleledelsen, men de hadde allerede lest leserinnlegget hennes. Og ikke minst; de hadde fått tak i midler slik at de kunne innføre gratis bind og tamponger for hele skolen. 

Slik gjør Ski videregående skole det. Rektor Hege Britt Johnsen og Michelle Ogunde viser frem skolens enkle, men godt fungerende løsning.

Slik gjør Ski videregående skole det. Rektor Hege Britt Johnsen og Michelle Ogunde viser frem skolens enkle, men godt fungerende løsning. 

Nødvendig for personer med livmor

Senere i mars fikk alle elevene beskjed om at skolen har innført gratis bind og tamponger på toalettene. Rektor på Ski videregående skole, Hege Britt Johnsen, synes ordningen er på sin plass. 

– Bind og tamponger er nødvendig for personer med livmor, og er en utgift de fleste har fra de begynner å forsørge seg selv til de er godt voksne. At det skal være gratis for elever så lenge de er på skolen, er derfor veldig riktig. Det utjevner eventuelle forskjeller for elever som er ulikt økonomisk stilt, og vil fjerne bekymring om dette er noe de må ha penger til, sier Hege Britt. 

Hun legger til at det også er praktisk, da elevene ikke må tenke på å ha det med seg selv. For eksempel dersom de skulle begynne å blø midt på dagen, eller at de en dag må skifte oftere enn det de kanskje hadde forutsett. 

Lite rot

På Ski videregående skole er bind og tamponger tilgjengelig på skolens største toaletter. De har et utvalg av forskjellige tamponger og bind, slik at elevene kan velge det som passer dem best. Renholderne fyller på boksen hver eneste dag.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger fra elevene. Produktene blir brukt, og det er veldig lite rot rundt boksen, forteller rektoren. 

Samtidig oppfordrer de elvene til å gi beskjed om det er noe som mangler. Alle skal finne det som fungerer for dem.