– På høy tid å fjerne tabuet!

Som for mange andre er menstruasjon en del av både hverdagen og treningshverdagen til langrennsløper Helene Marie Fossesholm. - Det må det snakkes om, mener Fossesholm.

«Mensen er tabu både på skolen, i gymtimene og i idretter utenfor skolen. Mensen anerkjennes ikke som en gyldig grunn til å droppe gymtimer og treninger», deler Sofie (19) på Skolekravets nettside.

Bare noen uker etter at Skolekravet ble satt i gang, hadde flere tusen historier blitt delt av ungdommer som Sofie, og mange av dem fremhever nettopp det – tabuet som er knyttet til menstruasjon og gym på skolen. For langrennsløper og toppidrettsutøver Helene Marie Fossesholm, er historiene treffende. 

– Det er trist at elevene føler det slik. Det forsterker viktigheten av Skolekravets mål om tilgang til gratis bind og tamponger i skolen, og ringvirkningene det får. Alle kroppsøvingslærere og trenere bør jobbe aktivt for å fjerne tabuet, og anerkjenne hvor mye menssmerter kan gå utover muligheten til å delta i de fysiske aktivitetene, mener Helene.

Problematikken har hun også kjent på kroppen. Som idrettsutøver er man avhengig av å kunne bruke kroppen, og da blir menstruasjon noe som må tas hensyn til, forteller Fossesholm, som sier at det for henne gjennom karrieren har vært en forutsetning å tilpasse treningen under menstruasjonsperioden.

– Det er klart at man kan oppleve plager, som for eksempel magevondt knyttet til mensen, så å tilpasse trening kan være veldig viktig for mange. For eksempel kan tung styrke være ekstra krevende ved menstruasjon, og kanskje noe man bør styre unna dersom man føler det er best for en selv.

– Føler du at mensen hemmer deg på noen måte som idrettsutøver?

– Jeg føler ikke at det hemmer meg, men det er fordi jeg har funnet løsninger som fungerer for meg. Det til tross, er det selvsagt tidvis ubehagelig.

Oppleves som noe privat

Siden Skolekravet ble satt i gang, har mer enn 3500 historier blitt delt på Skolekravets nettside. Temaet er helt tydelig noe som engasjerer, og Fossesholm har klare tanker om hvorfor.

– Det er nok mange, inkludert meg selv, som virkelig brenner for og støtter Skolekravet som initiativ. Mange jenter opplever at det å ha mensen på skolen kan være stressende, og slik skal det ikke være. Tilgang til gratis bind og tamponger i skolen vil føre til mer åpenhet og gjøre det lettere med menstruasjon på skolen, og forhåpentligvis også gjøre noe med gymproblematikken.

Skolekravets mål er å få myndighetene til å innføre gratis bind og tamponger på offentlige skoler og studiesteder. Undersøkelser viser nemlig at hele 77 prosent av menstruerende jenter i alderen 16-24 år har opplevd ubehagelige situasjoner som følge av manglende tilgang på bind og tamponger på skolen eller studiestedet sitt.

– Hvis man har glemt bind eller tampong, og plutselig begynner å blø, kan det være både flaut og stressende. Mensen i seg selv kan være et sårt tema for mange å prate om. Men jeg tror at ved å begynne å snakke om det tar vi et steg i riktig retning, sier toppidrettsutøver Helene Fossesholm.

–  Mensen og intimhygiene har lenge vært både privat og noe mange synes er litt flaut. Men nå er det på tide med en endring! Med Skolekravet normaliseres det å snakke om mensen og kvinnehelse. Det er på høy tid å fjerne all den konservative tankegangen rundt tabuet om kvinnehelse, mener Helene.

– Opplever du at det snakkes åpent om menstruasjon i idrettsmiljøet?

 – Det kan alltid bli snakket mer om, avslutter hun.