Ungdomsskoleelever vant gull med tampong- og bindautomat

Mensproblematikk engasjerer! Disse elevene i klasse 9A på Bøler Ungdomsskole i Oslo har tatt saken i egne hender.

Siden aksjonen Skolekravet ble satt i gang i januar 2022, har responsen vist at temaet engasjerer. Over 3500 historier ble delt de første ukene, og mange elever og studenter forteller om ubehagelige og krevende situasjoner på skoler og studiesteder i mangel på bind og tamponger.

Tanken om at hjelpen bør være permanent til stede på skolen, har vært utgangspunktet for en elevbedrift på Bøler ungdomsskole i Oslo. Under entreprenørskapsuka på skolen lagde de «FemiMode» – en automat med hensikt å dele ut gratis mensprodukter på offentlige toaletter, skoler og studiesteder.

– Det er noe jeg tenker på hver gang jeg får mensen og må bytte bind på offentlig toalett. Da hadde det vært mye lettere om det var en automat som var der, slik at jeg ikke trengte å bære med meg produktene overalt. Da hadde det vært tilgjengelig hvis jeg skulle trenge det, forteller Sara, en av ideskaperne av FemiMode.

Med seg på laget har hun Agnes, Elina og William, som etter en markedsundersøkelse blant skolens elever, fant ut at interessen for en slik automat var stor.

– Vi spurte om det var interesse for et produkt som tilbyr gratis mensprodukter. De aller fleste, ca. 95 prosent, viste stor interesse for dette. Vi fikk også en del positive tilbakemeldinger og mulige forslag til å utvikle produktet tidlig i prosessen, forteller de unge gründerne.

Enn så lenge finnes det kun en prototype som laget av en pappeske, men idéen er klar. Ved hjelp av en app skannes boksens unike QR-kode, som lar deg velge produkt, og vips kommer produktet ut.

Idéen ble så godt tatt imot under entreprenørskapsuka at de vant skolens konkurranse. De fire elevene er nå påmeldt fylkesmesterskapet for elevbedrifter, som finner sted på Sentralen i Oslo i starten av april. Nå jobbes det først og fremst med forberedelse til den store konkurransen, men det langsiktige målet er klart.

– Drømmen er å se FemiMode på alle offentlige toaletter, sier den ivrige gjengen i kor.