– Utviklingen har gått i sneglefart
Sykepleieren Edel Marlèn Taraldsen mener det har gått altfor sakte å få på plass gratis bind og tamponger hos utdanningsinstitusjoner. Nå heier hun fram Skolekravet.
– Helt siden barneskolen har jeg hørt snakk om å få gratis bind og tamponger på skolen. Nå er jeg ferdig utdannet sykepleier, og vi står fremdeles på stedet hvil, sier Taraldsen.
I studiene tilbrakte hun halvparten av tiden i praksis ved ulike helseinstitusjoner og kjente ofte på utfordringen med å få mensen, både der og på universitetet.
– Arbeidspresset på sykepleiere og praksisstudenter er så stort at det kan gå en hel dag uten at man får gått på do. Det er ikke sikkert man får med seg at man blør en gang, forteller Taraldsen.
Utfordringer for studenter i hvit uniform
Det er ikke bare i praksis at studentene kjenner dette på kroppen. På helsefag-, vernepleier- og sykepleierstudier er det vanlig at studentene må gå i uniform i undervisningstiden.
– Marerittet til studenter som må gå i hvite klær er å blø gjennom uten å ha tilgang på bind eller tamponger. Hverdagen hadde blitt mye bedre dersom slike produkter ble tilgjengelige på studiestedene, fortsetter Taraldsen.
Taraldsen synes også det er et paradoks at kondomer er tilgjengelig gratis på høyskoler og universiteter, men ikke menstruasjonsprodukter.
– Det er sjelden man akutt trenger kondom i skoletiden, men å ha rask tilgang på bind eller tampong er viktig!
Åpenhet er viktig
En undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for KIWI viser at to av tre nordmenn mener bind og tamponger burde bli gratis på offentlige skoler og læresteder. Taraldsen tror tilgjengeliggjøring av slike produkter kan bidra til mer enn å løse utfordringene jenter har når mensen kommer:
– Synlige menstruasjonsprodukter på lærestedene kan både bidra til å normalisere mensen og gjøre noe med holdningene i samfunnet. Ingen skal føle på skam når de blør og dette er noe vi burde ha lagt bak oss for lenge siden.
Taraldsen mener at normalisering kan gjøre det lettere å snakke om andre ting som følger med det å ha mensen, som at noen opplever humørsvingninger, at fargen på blodet er ulikt fra person til person, og at noen har intense smerter mens andre ikke kjenner stort.
– Alt dette er normalt og ingen skal behøve å føle seg annerledes, avslutter hun.