– Vi gjør alt vi kan for å kunne tilby bind og tamponger til ungdommene

Telefoner til leverandører og kollegaer som betaler av egen lomme. Helsesykepleier Hege Lunde drømmer om en løsning på problemet.

Gjennom sitt arbeid som helsesykepleier ved Elvebakken videregående skole i Oslo er Hege Lunde daglig i kontakt med ungdommer fra hele byen. Hun forteller at behovet for gratis og tilgjengelige bind og tamponger i skolen er stort.

– Elevene forteller oss ofte hvor glade de er for at vi har bind og tamponger her hos oss. Da vet alle hvor de skal gå og slipper bekymre seg. Men vi har ingen offisiell ordning på dette, og må derfor enten ringe rundt for å skaffe produktene, eller betale for dem selv. 

Lunde påpeker også at tilgangen på bind og tamponger reduserer stress på skolen, og at et initiativ som Skolekravet vil ha store positive ringvirkninger.

– Ungdom er generelt stressa, og bekymrer seg mye. En fast ordning for bind og tamponger vil ta vekk et stressende element og gi dem litt frihet i sin hverdag. Dessverre er mensen fremdeles et tabubelagt tema, og mange tør ikke spørre venninner eller lærere om å låne av dem. Det hadde vært så fint om vi kunne tilrettelagt for å normalisere mensen og sanitetsprodukter, forteller Lunde.

Overraskende lavt kunnskapsnivå

Helsesykepleieren opplever at ungdommenes kunnskap om kvinnehelse er lav, og at vi har behov for å fokusere mer på dette i undervisning.

– Jeg blir stadig overrasket over hvor få det er som vet hvorfor vi blør, og som har kjennskap om hva som skjer i en syklus. Mer kunnskap vil føre til mer åpenhet, som vil gjøre det lettere for ungdommene å skjønne at mensen både er naturlig og normalt.

Skolekravet er en aksjon for å få myndighetene i Norge til å innføre gratis bind og tamponger på offentlige skoler og læresteder. Lunde stiller seg bak kravet, og tror det kan utgjøre en stor forskjell for ungdommene hun er i kontakt med.

– Dersom dette initiativet blir vedtatt, vil det være et tydelig signal om at kvinnehelse er viktig og at mensen er helt normalt. Jeg tror en slik åpenhet vil bidra til å normalisere mensen for ungdommen, og samtidig gjøre hverdagen deres litt lettere. Og det støtter jeg!