Vi ville ha endring – det ville Norge også

Det er fem måneder siden Skolekravet ble satt i gang – slik har det gått.

Det er snart fem måneder siden Skolekravet ble startet, med mål om å innføre gratis bind og tamponger på alle skoler og studiesteder i Norge. For å understreke behovet, åpnet vi for at folk kunne dele sine mensenhistorier på Skolekravet.no, og det tok ikke lang tid før vi fikk bekreftet det vi trodde – mensen engasjerer.

Historiene rant inn, og i skrivende stund har over 3600 mennesker delt sin, og flere tusen følger Skolekravet i sosiale medier. Dermed steg motivasjonen vår ytterligere ­– gjennom mengden historier forsto vi at det må skapes rom for å snakke om menstruasjon, men også at mensen er noe mange synes er krevende. Det fortelles om overraskelsesblødninger og ugyldig fravær fordi elever ikke har hatt produkter tilgjengelig på skolen.

Vårt mål er at i 2023 skal alle skoler og studiesteder ha gratis bind og tamponger tilgjengelig for elvene, og gledelig nok er vi på god vei. Nordland, Vestland og Trøndelag har allerede vedtatt at elvene deres skal få gratis bind og tamponger på skoler og studiesteder. Flere kommuner følger også etter. Men det er fortsatt arbeid som gjenstår, og vi ser frem til at alle skal få tilgang til gratis bind og tamponger på skolen.